Airtable vs Excel: 10 redenen waarom je voor Airtable moet kiezen

Door 

Fritz

 op 

21

-

08

-

2023

Excel is een tool die sinds jaar en dag gebruikt wordt door bedrijven. Van grote multinationals tot kleine start-ups, bijna overal zie je Excel in actie. In feite maakt maar liefst 60% van alle bedrijven gebruik van dit programma. Hoe effectief Excel ook mag lijken, het heeft zijn beperkingen. Maar wat als we je vertellen dat er een alternatief is dat niet alleen dezelfde functies biedt, maar ook extra voordelen heeft die Excel niet kan evenaren? Maak kennis met Airtable, het alternatief voor Excel dat een revolutie kan betekenen voor jouw bedrijf.

Ontdek Airtable: het Excel-alternatief dat je bedrijf naar een hoger niveau tilt

Airtable is meer dan een gewoon spreadsheet-programma. Het is een revolutionaire tool die de manier waarop je data beheert, grondig verandert. Of je nu een klein bedrijf runt of aan het roer staat van een grote onderneming, Airtable heeft de potentie om je workflow te optimaliseren en je productiviteit te verhogen. Laten we dieper ingaan op wat Airtable is en hoe het zich onderscheidt van Excel.

Wat is Airtable?

Airtable is een online platform dat de functionaliteit van een database combineert met de visuele aantrekkingskracht en gebruiksvriendelijkheid van een spreadsheet. Het gaat echter verder dan wat Excel kan bieden. Airtable maakt het mogelijk om te werken met verschillende gegevensindelingen zoals tekst, afbeeldingen, checklists, en zelfs links naar records in andere tabellen. Vergeleken met Excel, levert Airtable een meer gestructureerde manier van werken, waardoor je tijd bespaart en efficiënter kunt werken. Bovendien is de mogelijkheid tot collaboratief werken in de cloud en het automatiseren van taken iets wat Airtable onderscheidt van Excel. Of het nu gaat om projectmanagement, CRM, inventarisbeheer, of wat dan ook, Airtable biedt een flexibele en krachtige oplossing voor jouw bedrijf.

Wat is Airtable?

Airtable vs Excel: 10 voordelen

Misschien vraag je je af: waarom zou ik overstappen naar Airtable? Is Excel niet voldoende voor mijn behoeften? Hoewel Excel een krachtige tool is, biedt Airtable specifieke voordelen die je werkervaring kunnen verbeteren. Hier zijn vijf redenen waarom je zou moeten overwegen om met Airtable te werken:

Gebruiksvriendelijke interface

Airtable onderscheidt zich van andere databasetools door zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Het ontwerp is visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te navigeren, zelfs voor beginners. Het is alsof je werkt in een spreadsheet, maar met meer mogelijkheden. Deze gebruiksvriendelijkheid maakt het eenvoudig om gegevens te beheren en te manipuleren, waardoor je tijd bespaart en je workflow wordt gestroomlijnd.

Met Airtable kun je moeiteloos gegevens organiseren, filteren en sorteren, waardoor je altijd een duidelijk overzicht hebt van je projecten en taken. Bovendien biedt het talloze integratiemogelijkheden met andere tools en applicaties, waardoor je efficiënter kunt werken en je productiviteit kunt verhogen.

Of je nu een teamproject beheert, een inventaris bijhoudt of simpelweg je persoonlijke takenlijst organiseert, Airtable is de perfecte tool om je workflow naar een hoger niveau te tillen. Je zult versteld staan van de eindeloze mogelijkheden en het gemak waarmee je complexe taken kunt beheren. Haal het maximale uit je gegevens met Airtable!

Airtable Views - Create the Perfect View | Airtable

Verschillende views

Met Airtable kun je op een unieke manier naar je gegevens kijken. Je kunt kiezen uit verschillende weergaven, zoals de gridweergave om je gegevens overzichtelijk te organiseren, de kalenderweergave om belangrijke data te plannen, de galerijweergave om visueel aantrekkelijke presentaties te maken, en de Kanbanweergave om je workflow te stroomlijnen. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om je gegevens te organiseren en te visualiseren, maar stelt je ook in staat om jouw gegevens op de meest geschikte manier te presenteren, afhankelijk van jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Diverse gegevenstypen

Een van de grootste voordelen van Airtable is de ongelooflijke veelzijdigheid in het werken met verschillende gegevenstypen. Of het nu gaat om tekstuele informatie, numerieke waarden, afbeeldingen, hyperlinks of zelfs het beheren van bestanden, Airtable biedt een uitgebreid scala aan mogelijkheden. Dit resulteert in een ongekende flexibiliteit en functionaliteit die verder gaat dan wat mogelijk is met Excel. Met Airtable kan je je gegevens op een geheel nieuwe manier organiseren, analyseren en presenteren, waardoor je efficiënter en effectiever kunt werken.

Cloud-based

Omdat Airtable cloud-based is, hoef je je nooit zorgen te maken over het verliezen van je gegevens. Je gegevens worden veilig opgeslagen en zijn toegankelijk vanaf elk apparaat met internetverbinding. Daarnaast zorgt Airtable met regelmatige updates en verbeteringen ervoor dat het een steeds betere tool wordt.

Gemakkelijk samenwerken

Airtable maakt realtime samenwerken eenvoudig en efficiënt. Met de mogelijkheid om opmerkingen te maken, taken toe te wijzen en wijzigingen in realtime te bekijken, kunnen jij en je team naadloos samenwerken, waar iedereen zich ook bevindt. Het stelt je in staat om moeiteloos te communiceren, deadlines te halen en projecten succesvol af te ronden. Of je nu op kantoor bent, onderweg of thuis werkt, Airtable biedt de tools die je nodig hebt om productief te zijn en geweldige resultaten te behalen.

Airtable Collaboration Overview | Airtable Support

Templates

Airtable biedt een breed scala aan kant-en-klare sjablonen voor verschillende doeleinden, waaronder projectbeheer, contentkalenders en CRM-systemen. Deze sjablonen zijn zorgvuldig ontworpen om jou te helpen snel aan de slag te gaan, zelfs als je geen ervaring hebt met databases. Of je nu een beginnende gebruiker bent die een project wil beheren of een ervaren professional die een contentkalender nodig heeft, Airtable heeft de sjablonen die je nodig hebt om efficiënt en effectief te werken. Met de gebruiksvriendelijke interface en aanpasbare functies biedt Airtable een intuïtieve ervaring voor het beheren van al je gegevens.

Integraties

Airtable blinkt ook uit in zijn vermogen om te integreren met de tools die je al gebruikt. Of je nu Slack, Teams, of Gmail gebruikt, Airtable kan naadloos worden gekoppeld om een soepele en verbeterde werkstroom te creëren. Maar de integratiemogelijkheden stoppen daar niet. Met behulp van diensten als Zapier en Make, of rechtstreeks via de REST API van Airtable, kun je gegevens synchroniseren, automatiseren en nog veel meer. Dit betekent dat je Airtable effectief kunt koppelen met vrijwel elke andere software of tool die je gebruikt, waardoor je je werkprocessen kunt optimaliseren en je productiviteit kunt verhogen.

Conditional Logic for Airtable Automations | Airtable Blog

Automatisering

Airtable biedt krachtige automatiseringsfuncties die je workflow naar een hoger niveau tillen. Of je nu e-mails automatisch wilt verzenden op basis van specifieke triggers, records wilt bijwerken met dynamische formules, of taken wilt maken op basis van vooraf bepaalde criteria, met Airtable kun je moeiteloos complexe processen instellen en vergeten. Dit bespaart niet alleen kostbare tijd, maar minimaliseert ook de kans op fouten. Met Airtable haal je het maximale uit je organisatie en stroomlijn je je dagelijkse taken op een efficiënte en geautomatiseerde manier.

Mobiele app

Met de Airtable mobiele app heb je altijd en overal toegang tot je gegevens. Of je nu onderweg bent of op een afgelegen locatie, je kunt eenvoudig gegevens invoeren, bewerken en bekijken, zelfs zonder internetverbinding. De app is beschikbaar voor zowel iOS- als Android-apparaten, waardoor je flexibiliteit hebt om je gegevens te beheren, waar je ook bent. Met de Airtable mobiele app blijf je efficiënt en productief, zelfs wanneer je niet online bent.

Interfaces

Misschien wel een van de mooiste dingen aan Airtable zijn de interfaces. Met de Interface Designer hebben teams de mogelijkheid om complete apps te bouwen die hun workflows ondersteunen, allen werkend vanuit dezelfde databronnen en allemaal real-time bijgewerkt. Niet alle medewerkers hebben echter toegang tot álles nodig om actie te kunnen ondernemen. Een overvloed aan informatie kan je team eerder verwarren en vertragen, in plaats van je campagne, initiatief, proces of project vooruit te helpen.

Het goede nieuws is dat je met Interface Designer een visuele, gestroomlijnde 'voordeur' kunt creëren voor je gedeelde data, zodat medewerkers beslissingen kunnen nemen op basis van de meest relevante informatie. Interfaces zijn perfect voor medewerkers die gewoon een enkele plek nodig hebben om de status van projecten bij te werken of nieuwe taken toe te voegen, maar geen diepere toegang tot Airtable nodig hebben. Ook zijn ze ideaal voor stakeholders die werk moeten beoordelen en goedkeuren om hun teams te deblokkeren, en leiderschap en cross-functionele partners die voortgangsupdates en samenvattende statistieken nodig hebben om besluitvorming te sturen.

Introducing Airtable's New Interface Designer | Airtable Blog

Airtable: Een veelzijdig alternatief voor Excel

Het kiezen van het juiste gereedschap voor je organisatie is cruciaal voor succes. Als alternatief voor Excel biedt Airtable een intuïtieve en flexibele oplossing die je werkprocessen kan transformeren. De mogelijkheid om complexe processen te automatiseren, unieke interfaces te bouwen en relevante informatie te filteren, maakt Airtable tot een krachtig hulpmiddel voor elk team. Het is niet langer nodig om te worstelen met beperkende spreadsheets; kies voor Airtable en ervaar de vrijheid en efficiëntie van deze innovatieve oplossing.

Laat het tijdperk van frustrerende spreadsheets achter je en stap over naar een krachtiger, flexibeler en intuïtiever systeem. Maak vandaag nog de switch naar Airtable en ontdek hoe je team efficiënter dan ooit kan werken. Ga de uitdaging aan en omarm de toekomst van georganiseerd werk met Airtable!

Heb je ooi hulp nodig bij het opzetten van Airtable voor jouw bedrijf, dan staan wij als Airtable consultants altijd klaar om je te assisteren. Plan een kennismakingsgesprek en ontdek hoe we je kunnen helpen jouw bedrijf te laten groeien met Airtable.

Hulp nodig met de overstap naar Airtable?

Plan een kennismaking en wij adviseren je graag over de mogelijkheden van Airtable voor jouw bedrijf.

Plan kennismaking

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten van Airtable?

Airtable biedt verschillende prijsplannen aan, afhankelijk van je behoeften. Er is een gratis versie beschikbaar, evenals premium plannen met meer functies. Met prijzen vanaf $20 per maand krijg je toegang tot kernfunctionaliteiten, zoals geautomatiseerde workflows, prioriteitsondersteuning, meer ruimte voor bijlagen en aangepaste branding in Airtable-interfaces. Bekijk deze pagina voor meer informatie over de prijsplannen.

Kan ik Airtable gebruiken voor projectmanagement?

Ja, Airtable is zeer geschikt voor projectmanagement. Je kunt taken, deadlines, en verantwoordelijkheden toewijzen, en de voortgang van projecten volgen met behulp van verschillende weergaven en automatiseringen. Het is flexibel genoeg om aangepast te worden aan verschillende projectmanagementstijlen.

Kan ik Airtable gebruiken als CRM?

Ja, absoluut! Airtable kan zeer effectief worden gebruikt als een Customer Relationship Management (CRM) systeem. Dankzij de flexibiliteit en aanpasbaarheid van Airtable, kun je het eenvoudig configureren om aan de specifieke behoeften van jouw bedrijf te voldoen. Met Airtable kun je klantgegevens bijhouden, sales funnels beheren, en communicatie met klanten organiseren, allemaal op één plek.

Wat maakt Airtable anders dan Excel?

Airtable onderscheidt zich van Excel door zijn veelzijdige functionaliteiten en gebruiksvriendelijke interface. Het is ontworpen om flexibel te werken met meerdere gebruikers en kan worden aangepast aan jouw unieke workflow.

Is Airtable geschikt voor mijn unieke bedrijfsprocessen?

Absoluut, Airtable is zeer aanpasbaar en geschikt voor het stroomlijnen van uiteenlopende bedrijfsprocessen. Het biedt de mogelijkheid om specifieke velden, logica en automatiseringen toe te passen, waardoor het perfect is voor specifieke behoeften. Met zijn integratiemogelijkheden kan Airtable ook naadloos aansluiten op andere tools, wat de efficiëntie van je workflow verhoogt.

Benieuwd wat wij voor
jou kunnen betekenen?

Plan direct een afspraak in met Fritz om te sparren over je project wanneer het jou uitkomt.

Plan kennismaking

Fritz Wierper

No-code consultant