Retool & Xano: Dé no-code oplossing voor jouw schaalbare & veilige webapplicatie

Door 

Fritz

 op 

25

-

01

-

2024

Stel je voor: een wereld waarin de ontwikkeling van krachtige, schaalbare webapplicaties niet langer beperkt is tot complexe programmeertalen. Waar no-code tools niet alleen de toegankelijkheid vergroten, maar ook de flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid bieden die moderne bedrijven nodig hebben. Retool en Xano staan aan de frontlinie van deze revolutie. In deze blogpost onthullen we hoe deze twee baanbrekende platforms de regels van webontwikkeling herschrijven, en bieden we een blik op de ongekende mogelijkheden die ze samen creëren voor bedrijven van elke omvang.

No-code ontwikkeling is in 2024 een echte gamechanger voor bedrijven die snel willen innoveren. Eerdere zorgen over schaalbaarheid zijn overwonnen door moderne tools zoals Xano en Retool, die snelle ontwikkeling combineren met indrukwekkende schaalbaarheid. Deze efficiënte en gebruikersvriendelijke tools vormen samen een krachtige oplossing voor het bouwen van robuuste webapplicaties. En belangrijk om te benadrukken: ze bieden een veilige oplossing die volledig voldoet aan de Europese richtlijnen. Dit maakt ze ideaal voor dynamische en vooruitstrevende bedrijven die op zoek zijn naar een veilige, schaalbare en innovatieve webapplicatie-oplossing.

Retool & Xano: De gouden combinatie voor webapps

Enige tijd geleden hebben we iets bijzonders ontdekt in de wereld van no-code oplossingen: Retool en Xano, een combinatie die goud waard is. Retool excelleert in het creëren van gebruiksvriendelijke front-ends, terwijl Xano de held is op het gebied van krachtige back-end functionaliteiten. Samen ontsluiten ze een nieuwe dimensie in webapplicatie-ontwikkeling. Deze twee, gecombineerd, bieden een ongeëvenaarde mogelijkheid om complexe, schaalbare webapplicaties te ontwikkelen. Deze tools versnellen niet alleen de ontwikkelingstijd aanzienlijk, maar zorgen ook voor een perfecte harmonie tussen front-end en back-end, cruciaal voor het ontwikkelen van state-of-the-art applicaties.

Wat is Retool?

Retool is een krachtig low-code platform dat speciaal ontworpen is voor het bouwen van interne bedrijfsapplicaties. Het stelt ontwikkelaars in staat om snel en efficiënt gebruiksvriendelijke interfaces te creëren. Met een breed scala aan vooraf gebouwde componenten en de mogelijkheid om aangepaste componenten te integreren, biedt Retool de flexibiliteit om aan zeer specifieke bedrijfsbehoeften te voldoen. Het platform faciliteert de snelle ontwikkeling van applicaties door middel van drag-and-drop functionaliteit, terwijl het tegelijkertijd een hoge mate van aanpasbaarheid en controle behoudt.

Retool is bijzonder geschikt voor integratie met bestaande API's en databases. Dit maakt Retool een waardevolle tool voor het visualiseren van data en interactie met deze data. Bedrijven kunnen efficiënt en eenvoudig verbinding maken met hun data, waardoor ze de mogelijkheid hebben om inzichtelijke dashboards en interactieve applicaties te creëren die direct reageren op de nieuwste gegevens.

Retool.com

Wat is Xano?

Nu je weet wat je met Retool kan, is het nu tijd om Xano onder de loep te nemen. Xano is de perfecte partner voor Retool. Xano is een robuuste en schaalbare en veilige no-code tool die fungeert als een echte back-end oplossing voor je applicatie. Het is speciaal ontworpen om flexibel te integreren met diverse front-end tools. Een van de grootste troeven van Xano is de nadruk op schaalbaarheid. Voor projecten die hoge mate van schaalbaarheid vereisen op het gebied van dataverbruik en opslag, is het belangrijk dat je niet tegen limieten stuit, Xano ziet dit belang in en focust daarom op het bouwen van een back-end oplossing, die kan meeschalen met je bedrijf.

Xano.com

Xano is niet alleen schaalbaar, maar ook veilig. Het voldoet aan de Europese privacywet AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), wat betekent dat je met Xano kunt werken in overeenstemming met Europese privacyrichtlijnen. Het voldoet aan belangrijke regelgevingen zoals SOC2 Type II, GDPR, HIPAA, ISO 27001 en ISO 9001. Wat betekent dit voor jou? Het betekent dat Xano serieus werk maakt van de veiligheid van jouw gegevens.

Alle gegevens die in Xano worden opgeslagen, zijn versleuteld, zelfs wanneer ze gewoon 'stil liggen'. Als gegevens worden verzonden, gebeurt dit altijd via een beveiligde SSL-verbinding. Daarnaast ondergaat Xano regelmatig strenge audits om ervoor te zorgen dat de beveiliging altijd up-to-date is. Ze voeren zelfs kwartaalgebonden PCI-compliance netwerkscans uit om mogelijke kwetsbaarheden te detecteren en te verhelpen. Dus je kunt er zeker van zijn dat jouw gegevens bij Xano in veilige handen zijn.

De voordelen van een aparte front- en back-end

Het scheiden van front-end en back-end in webontwikkeling lijkt wellicht omslachtig, maar biedt diverse voordelen, waaronder:

  1. Eén front-end voor verschillende back-ends: Door een uniforme front-end te gebruiken, kun je als bedrijf gemakkelijk verschillende back-end systemen combineren en aanspreken zonder de gebruikersinterface telkens te hoeven aanpassen. Dit zorgt voor een consistente gebruikerservaring, zelfs wanneer de onderliggende gegevens of processen afkomstig zijn van verschillende bronnen of systemen.
  2. Eén back-end voor verschillende front-ends: Een krachtige en goed ontworpen back-end kan dienen als de ruggengraat voor meerdere front-end interfaces, zoals webapplicaties, mobiele apps of zelfs IoT-apparaten. Dit zorgt voor een efficiëntere codebasis en stelt ontwikkelaars in staat om nieuwe gebruikersplatformen snel en kosteneffectief te ondersteunen.
  3. Verhoogde functionaliteit door focus: Geen enkele no-code tool is in staat om alle aspecten van webontwikkeling perfect te beheersen. Hoewel full-stack ontwikkeltools een breed scala aan functionaliteiten bieden, kunnen ze op specifieke gebieden tekortschieten. Door een duidelijke scheiding tussen front-end en back-end te handhaven, kunnen leveranciers zich focussen op het perfectioneren van hun specifieke deel van de ontwikkelingsstack, en kunnen beide tools excelleren in hun eigen domein.

Hoe zet je een no-code webapplicatie op met Retool en Xano?

Om een impressie te geven van het opzetten van een no-code webapplicatie met Retool en Xano, volgen hier de stappen. Houd er rekening mee dat beide tools een zekere leercurve hebben. Als je geen technische achtergrond hebt, wordt sterk aangeraden om een Retool en Xano expert in te huren voor een professionele, volledige implementatie.

1. Xano-account aanmaken

Begin door je te registreren op Xano. Gebruik het gratis Build plan, ideaal voor het bouwen van je MVP (Minimum Viable Product).

2. Workspace aanmaken in Xano

Creëer een nieuwe workspace en specificeer dat je Retool als front-end tool gaat gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om data te importeren vanuit verschillende bronnen, maar voor dit voorbeeld beginnen we met een schone lei.

3. Database opzetten in Xano

Bepaal welke tabellen je in je database wilt hebben en maak direct CRUD (Create, Read, Update, Delete) API endpoints aan. Deze zijn essentieel voor de koppeling met een front-end.

4. Kolommen toevoegen aan je tabellen in Xano

Voeg in het tabblad ‘Databases’ kolommen toe aan je tabellen en definieer de relaties tussen verschillende tabellen, zoals de relatie tussen een bedrijf (account) en zijn contacten (contacts). Je kunt kiezen uit allerlei verschillende type velden zoals Text, Integer, Date, Boolean en relaties met andere tabellen.

5. Vul de database met testdata

Voeg testdata toe aan de database om deze later in de front-end te kunnen testen.

6. Retool-account Aanmaken

Registreer je op Retool en gebruik ook hier het Free plan.

7. Nieuwe organisatie aanmaken in Retool

Kies een subdomein en richt je organisatie in. In een betaald plan is de applicatie ook op een custom domain te hosten.

8. Nieuwe app creëren in Retool

Maak een nieuwe app en pas de standaard template aan om beter aan te sluiten bij je CRM applicatie.

Tijd om je app wat flair te geven! Met een paar simpele aanpassingen - zoals een fris kleurtje, de juiste labels, en natuurlijk je eigen logo - krijgt je app al snel die unieke look en feel.

9. Maak verbinding met de database vanuit Retool

Maak een Resource query in Retool om data op te halen vanuit Xano. Kopieer de endpoint link van de gewenste tabel in Xano en maak verbinding via een REST API in Retool.

10. Koppel de data aan de interface in Retool

Gebruik de opgehaalde data om deze te weergeven in de interface, bijvoorbeeld in een tabel.

Voila, je hebt je eerste webapplicatie gemaakt met Retool en Xano!

Dit is slechts een basale setup. Vanuit hier kun je verder bouwen door functionaliteiten als het toevoegen, bewerken en verwijderen van contacten te integreren. Xano biedt hiervoor endpoints die je kunt aanroepen vanuit Retool, wat resulteert in een interactieve webapplicatie.

Tip: Denk na over authenticatie

Bij het opzetten van je applicatie is het belangrijk om rekening te houden met veilige authenticatie. Xano is een zeer veilige tool, maar de uiteindelijke beveiliging hangt sterk af van de configuratie. Essentieel is de aandacht voor authenticatie, aangezien standaardinstellingen in de basisopzet dit niet omvatten. Zonder de juiste authenticatie kan iedereen met de URL toegang hebben tot je data. Xano biedt geavanceerde opties voor user-based authenticatie, wat zorgt voor een beveiligde en gecontroleerde toegang tot de applicatie.

Meer details over het implementeren van authenticatie in Xano, vind je hier.

De belangrijkste voordelen van Retool en Xano op een rijtje

  1. Efficiëntie: De no-code benadering van Retool en Xano stroomlijnt het ontwikkelproces aanzienlijk. Met deze tools kun je in een fractie van de tijd die normaal nodig is voor traditionele ontwikkelmethoden, krachtige webapplicaties bouwen. Dit versnelt niet alleen de time-to-market, maar maakt het ook mogelijk om snel aan te passen aan veranderende zakelijke behoeften.
  2. Flexibiliteit: Beide platforms zijn ontworpen met het oog op maatwerk. Retool biedt een breed scala aan aanpasbare gebruikersinterfacecomponenten, terwijl Xano flexibiliteit biedt in back-end configuraties. Deze aanpasbaarheid stelt bedrijven in staat om applicaties te creëren die nauw aansluiten bij hun unieke bedrijfsprocessen en vereisten.
  3. Schaalbaarheid: Xano blinkt uit in het bieden van een schaalbare databaseoplossing, essentieel voor bedrijven die groeien en hun datagebruik zien toenemen. Retool ondersteunt dit met krachtige visualisatiemogelijkheden voor grote datasets, waardoor beide tools samen een robuuste oplossing bieden voor groeiende organisaties.
  4. Veiligheid: Zowel Xano als Retool nemen veiligheid serieus. Ze voldoen aan de Europese privacywetgeving, waaronder AVG, en bieden de mogelijkheid om binnen de EU gehost te worden. Retool gaat nog een stap verder door bedrijven de optie te bieden om de tool volledig zelf te hosten. Dit opent deuren voor bedrijven die veiligheid als een topprioriteit beschouwen.

De eindeloze toepassingen van Retool en Xano

Retool en Xano bieden een wereld van mogelijkheden voor het creëren van diverse soorten webapplicaties, elk met hun unieke functionaliteiten en toepassingen. Van het bouwen van geavanceerde CRM-systemen die alle klantinteracties en -gegevens naadloos integreren, tot het ontwikkelen van uitgebreide ERP-oplossingen die alle bedrijfsprocessen stroomlijnen. Deze tools zijn ook ideaal voor het creëren van interactieve dashboards die real-time data en inzichten bieden, essentieel voor datagestuurde besluitvorming. Daarnaast zijn ze perfect voor het opzetten van portalen, waar klanten, leveranciers of werknemers toegang hebben tot gepersonaliseerde informatie en diensten.

Kortom; de flexibiliteit van Retool en Xano betekent dat je applicaties kunt bouwen voor vrijwel elke behoefte, of het nu gaat om interne procesbeheersing, datavisualisatie, of zelfs complexe, sector-specifieke toepassingen. Ongekende flexibiliteit, schaalbaarheid en veiligheid maken Retool en Xano een uitstekende keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar een op maat gemaakte oplossing.

Voorbeeld van een CRM toepassing

Overweeg hulp van een Retool & Xano expert

Het bouwen van een no-code webapplicatie met Retool en Xano is toegankelijk, maar brengt een leercurve met zich mee, vooral als de applicatie bedoeld is voor kritieke bedrijfsprocessen. Het betrekken van een Retool of Xano expert is daarom aan te raden. Een deskundige kan niet alleen het ontwikkelingsproces versnellen, maar ook zorgen voor een solide en professionele implementatie. Dit is van cruciaal belang voor het waarborgen van de veiligheid en efficiëntie van bedrijfskritische toepassingen.

Hulp nodig met Xano en Retool?

Plan een kennismaking en wij adviseren je graag over de mogelijkheden van Xano en Retool voor jouw bedrijf.

Plan kennismaking

Veelgestelde vragen

Zijn Retool en Xano goed met elkaar te integreren?

Ja, Retool en Xano zijn uitstekend te integreren. Retool biedt gebruiksvriendelijke interfaces voor front-end ontwikkeling, terwijl Xano krachtige back-end functionaliteiten biedt. Samen vormen ze een naadloze combinatie, waarbij Xano's API's eenvoudig kunnen worden gekoppeld met Retool, wat een efficiënte en effectieve samenwerking tussen front-end en back-end mogelijk maakt.

Zijn Xano en Retool geschikt voor grote hoeveelheden data?

Xano en Retool zijn beide ontworpen om goed te presteren met grote hoeveelheden data. Xano excelleert in het efficiënt beheren en verwerken van grote datasets in de back-end, terwijl Retool de mogelijkheid biedt om deze data op een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke manier te presenteren in de front-end.

Zijn Xano en Retool veilig?

Xano en Retool zijn beiden veilige platforms, mits correct geconfigureerd en gebruikt. Xano biedt robuuste beveiligingsfuncties, waaronder gebruikersauthenticatie en encryptie. Retool zorgt voor veilige connecties en dataoverdracht. Het is echter belangrijk om best practices in acht te nemen voor databeveiliging en privacy, vooral bij het integreren van externe systemen en API's.

Wat zijn de kosten van Xano?

De prijzen voor Xano beginnen vanaf $85 per app per maand. Dit instapniveau biedt toegang tot de kernfuncties van Xano en is geschikt voor kleinere projecten of individuele applicaties. Voor meer geavanceerde functies of hogere gebruiksniveaus zijn er duurdere abonnementen beschikbaar. Voor de meest actuele prijsinformatie en abonnementsdetails, bezoek de officiële Xano website.

Wat zijn de kosten van Retool?

Retool biedt verschillende prijsniveaus, beginnend bij $9 per maand. Dit basistarief is ideaal voor individuele gebruikers of kleine teams die aan de slag willen met Retool. Er zijn ook geavanceerdere abonnementen beschikbaar voor grotere teams of organisaties, met extra functies en ondersteuning. Voor specifieke prijsinformatie en abonnementsdetails kun je het beste de officiële Retool website.

Benieuwd wat wij voor
jou kunnen betekenen?

Plan direct een afspraak in met Fritz om te sparren over je project wanneer het jou uitkomt.

Plan kennismaking

Fritz Wierper

No-code consultant